woensdag 26 augustus 2009

Arnon Grunberg | Kamermeisjes & soldaten

Arnon Grunberg - Kamermeisjes & soldaten Arnon Grunberg onder de mensen. Amsterdam, Nijgh & Van Ditmar, 2009, 335 pagina's.

In 2006 begon Arnon Grunberg de reportagereeks 'Onder de mensen', gebaseerd op Maxim Gorki's advies aan Isaak Babel om de schrijftafel te verlaten en zich onder de mensen te begeven. Deze literair-journalistieke stukken zijn verzameld in dit boek.
Grunberg werkte onder meer undercover als kamerjongen, onder het pseudoniem Anton Morsink, in een hotel in Beieren. Als een gast zijn hotelkamer verliet, stapte Morsink zijn leven binnen.
In andere reportages belicht Grunberg de politieke actualiteit. Hij bezocht Guantánamo Bay en reisde naar Afghanistan en Irak om als 'embedded' journalist meer te weten te komen over het dagelijkse leven van de soldaten. Bovendien ging hij op zoek naar mensen die door de politieke actualiteit zijn ingehaald, of beter gezegd: mensen die de actualiteit hebben overleefd.
Met dit boek plaatst Arnon Grunberg zich in de traditie van de meesters van de literaire reportages, zoals de 'razende reporter' Egon Erwin Kirsch en Joseph Roth, vertellers die met hart en ziel over de politieke en sociale actualiteit berichtten.


Na het lezen van Tirza had ik even genoeg van het lezen van Grunbergs romans. De lovende woorden over deze bundel 'literair-journalistieke reportages' van anderen, onder andere hier door Woordenaar, maakten me toch nieuwsgierig.

Deze bundel bevat een zeer uiteenlopende verzameling non-fictie stukken die eerder in NRC Handelsblad verschenen en die mij aangenaam verrasten. Grunberg begeeft zich onder de mensen, maar bewaart tegelijkertijd voldoende afstand tot zijn onderwerp. Grunberg verwijst zelf naar Isaak Babel, die 'onder de mensen ging' op advies van Maxim Gorki en zijn onderwerpen met dezelfde afstand beschreef. Die verwijzing is terecht voor wat betreft de benadering van de onderwerpen. Grunberg neemt echter niet actief deel aan oorlogshandelingen, in tegenstelling tot Babel.

Indrukwekkend waren de stukken over Afghanistan, Guantánamo Bay, Irak, Libanon en Israël. Maar ook het lichtvoetige stukje over couchsurfen erg leuk. De titel zette me op het verkeerde been, en het bevat een verzameling bijzondere mensen, die allen om verschillende redenen hun huis openstellen voor een couchsurfer. Zo’n reis moet een ware goudmijn zijn voor een schrijver als Grunberg.

Ik heb dit boek met zoveel plezier gelezen, dat ik vandaag Grunberg rond de wereld heb geleend uit de bibliotheek. Binnenkort dus meer Grunberg!

Arnon Grunberg | Grunberg de wereld rond
Arnon Grunberg | Karel heeft echt bestaan
Arnon Grunberg | Tirza

Arnon Grunberg (Engels)
Arnon Grunberg op Wikipedia (Engels)

flickr

Geen opmerkingen:

Een reactie posten