maandag 2 april 2012

Kasper van Kooten | Het wonderlijke leven van Jackie Fontanel

Kasper van Kooten - Het wonderlijke leven van Jackie Fontanel. Amsterdam/Antwerpen, E.M. Querido's Uitgeverij B.V., 2011, 207 pagina's.

Klaas leeft in het goede lichaam, maar in de verkeerde tijd. Zo voelt dat al jaren. Zijn avontuurlijke opa vaart in de roaring twenties mee op de Holland-Amerika Lijn. In New York raakt deze scheepsjongen verslingerd aan de opzwepende wereld van jazz, dans en vaudeville.

Een halve eeuw later verhaalt hij zijn kleinzoon van een zekere Jackie Fontanel. Een sprookjesachtige legende. Na de dood van zijn grootvader - zijn beste vriend en grootste voorbeeld - probeert Klaas zijn opa's savoir-vivre te doorgronden. Hij trekt zijn sporen na en doet verbijsterende ontdekkingen.

Het wonderlijke leven van Jackie Fontanel is een meeslepend verhaal over de afspraken die je met het leven kunt maken, en daarnaast een intrigerende familiegeschiedenis.

Kasper van Kooten (1971) is cabaretier, acteur, muzikant en schrijver. Hij acteerde onder andere in All Stars, Toscane en De co-assistent. Hij ontving de Zilveren Harp voor zijn single Mooie Blouse en werd genomineerd voor De Poelifinario en de Neerlands Hoop Cabaretprijs voor zijn theaterprogramma's Veelvraat en Geestdrift.


Het wonderlijke leven van Jackie Fontanel is de titel van Van Kootens eerste roman, maar ook de titel van zijn huidige theaterprogramma. Vooruitlopend op zijn optreden in mei in de Stadsschouwburg in Groningen las ik de roman.

Van Kooten vertelt het verhaal van Klaas, die acteur wil worden maar op de toneelschool ontdekt dat die wereld helemaal niets voor hem is, en zijn opa, die in de jaren '20 en '30 op de Holland-Amerika Lijn voer. Hij vertelt de jonge Klaas veel verhalen over die tijd, waarin Jackie Fontanel steeds als held figureert. Opa is een levensgenieter en Klaas wil dat ook, genieten van het leven. Na de dood van opa vertrekt Klaas op wereldreis, maar hij blijft direct al bij de eerste stop - Curaçao, jarenlang hangen.

Het verhaal dat Van Kooten heeft bedacht, is boeiend en eindigt met een bijzonder aardige wending. Het eerste hoofdstuk en de laatste twee hoofdstukken vond ik het best. De beschrijvingen van de swingende jaren '20 en '30 vond ik bijzonder, evenals de vervreemdende ervaringen van Klaas op de toneelschool in Amsterdam.

Wel heb ik me zo nu en dan wat geërgerd aan het nadrukkelijk benoemen van de emoties die de personages voelen. Wat dat betreft verwacht ik dat het verhaal beter uit zijn verf komt als Van Kooten het verhaal zelf vertelt. Dat maakt dat ik erg uitzie naar hoe het verhaal straks op het podium klinkt.

Kasper van Kooten

flickr

Geen opmerkingen:

Een reactie posten